{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Maserati MC12 Versione Corse: Kad automobil postane profitabilna investicija

18.4.2015. u 17:27
7
37
Maserati MC12 Versione Corse: Kad automobil postane profitabilna investicija
7
U čast povratka u svijet automobilskih utrka, nakon pauze koja je trajala 37 godina, Maserati je za potrebe homologacije 2004. godine predstavio supersportski automobil MC12 koji je bio zasnovan na platformi i mehanici Ferrarijevog modela Enzo.
Godinu dana poslije premijernog predstavljanja cestovne verzije, Maserati je ponudio 12 primjeraka ekskluzivne edicije MC12 Versione Corse. Automobil nije bio namijenjen za upotrebu na javnim cestama, a Maserati je za njega tada tražio oko milion eura.

Deset godina poslije, u prodajnom salonu Maseratija u američkom gradu Fort Lauderdale (Florida) osvanuo je plavi Maserati MC12 Versione Corse sa serijskim brojem šasije 02. Automobil se sada prodaje za 3 miliona dolara (2,76 miliona eura), a prešao je samo nekoliko kilometara, što aludira da je svojevremeno kupljen s namjerom da se, nakon određenog vremenskog perioda, pretvori u veoma isplativu investiciju.

Iako se ovaj automobil može opremiti komponentama koje budućem vlasniku omogućavaju izlazak na ulicu, zbog veoma nepraktičnih detalja koji se tiču minimalne visine podnice od tla i veoma loše vidljivosti iz putničke kabine, teško je vjerovati da će se ovaj polutrkaći raritet ikad vidjeti na javnim cestama.

MC12 Versione Corse pokreće 6-litarski V12 motor koji razvija 744 KS, a „posuđen“ je iz Ferrarijevog Enza FXX. Isti motor u standardnom Maseratiju MC12 razvijao je 620 KS. Prijenos snage na zadnje točkove obavlja se preko superbrzog poluautomatskog modifikovanog 6-stepenog mjenjača sa skraćenim prenosnim odnosima. Automobil od 0 do 100 km/h stiže za 3,8 sekundi, a njegova maksimalna brzina je oko 325 km/h.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: