Novi Chevrolet Spark
0

Mali automobil sa stavom

Sarajevo-x.com
Posve novi Chevrolet Spark, koji će imati svoju svjetsku premijeru na Ženevskom sajmu automobila, mali je automobil dizajniran za velike stvari. Velik je svojim stilom i izgledom, ekonomičnom potrošnjom goriva i kao svi proizvodi koje krasi zlatna leptir-mašna, nudi veliku vrijednost za novac.

Prepoznatljiv, moderan dizajn evocira energiju i dinamičnost jer ovo je mali automobil kojega je zabavno voziti i ekonomično posjedovati.

Sa živahnim 1.0 i 1.2-litarskim četverocilindričnim benzinskim motorima i peterovratnom hatchback-karoserijom koja nudi iznenađujuću svestranost, Chevrolet Spark će sigurno zasjati u europskom segmentu malih automobila.

Početak prodaje te produkcijske verzije konceptnog modela Beat planiran je za početak ove godine. Beat je inače bio najpopularniji od tri Chevroletova konceptna minija koji su obišli međunarodne sajmove automobila 2007. godine. Većina od 1,9 miliona internetskih glasača odabralo je upravo njega za automobil koji žele imati.

"Spark će donijeti svježinu u europski segment malih automobila koji bilježi porast“, rekao je Wayne Brannon, potpredsjednik Chevroleta Europe. "Nudi ekonomičnost u potrošnji, funkcionalnost i privlačan dizajn u kombinaciji s izvrsnom vrijednošću za novac.“

Kada pomislite "malen i sladak“, znajte da iza toga stoji "snažan i robustan“ – to je poruka iza Sparkovog privlačnog izgleda. Njegov stil izlazi iz okvira tipičnih gradskih automobila, prije svega time što ne želi biti uobičajeni mali, slatki automobil. Spark nastavlja Chevroletovu revoluciju u dizajnu time što donosi uzbudljiv izgled u niži segment.

Usprkos minimalnom stražnjem prevjesu kako bi se osiguralo lakše parkiranje, Spark ima natprosječno velik prtljažnik zapremine 170 litara, što se lako može povećati na 994 litre preklapanjem stražnje klupe inače djeljive u omjeru 60/40. Sva četiri pretinca na vratima dovoljno su velika za smještaj raznih stvari. Sparkova svestranost ide i korak dalje uz nabavu krovnih nosača, što se inače rijetko nudi kao opcija u ovome segmentu.

Bogata ponuda opreme uključuje: vozačko sjedalo podesivo po visini, upravljač podesiv po nagibu, električne podizače prednjih stakala, grijana prednja sjedala, audiokontrole na upravljaču, električno podesive i grijane vanjske retrovizore, putno računalo te metlice brisača sa zaštitom od smrzavanja.

Novi posve aluminijski 1.0 i 1.2-litarski benzinski motori snage 66 KS/49 kW te 78 KS/58 kW nude kombiniranu potrošnju goriva ispod 5 l/100 km te emisiju ugljičnog dioksida ispod 120 g.

Ovi visokoučinkoviti 16-ventilski motori sukladni sa standardom Euro 5 upareni su s ručnim sistemima prijenosa. Motor zapremine 1,2 litre ubrzava od 0 do 100 km/h u 12,4 sekunde.

Standardna sigurnosna oprema uključuje zračne jastuke za vozača, suvozača te bočne zračne jastuke i zavjese. Prednji sigurnosni pojasevi opremljeni su zatezačima, a za stražnje putnike tu su tri pojasa s trima točkama zatezanja. Očekuje se da će Spark dobiti vrlo visoke ocjene na EuroNCAP testiranju.