Domet 410 kilometara
9

Lunaz pretvorio Aston Martin DB6 u električni automobil vrijedan 650.000 funti

D. B.
Britanska kompanija Lunaz je u svom novom projektu pretvorila klasični Aston Martin DB6 u potpuno električni automobil s fokusom na održivost.

Za unutrašnjost je Lunaz koristio ekološki prihvatljive materijale, a to je rezultiralo kreacijom koju britanska kompanija naziva "najodrživijim Aston Martinom koji je ikada napravljen".

Lunaz se odlučio za furnir napravljen od školjki, dok je koža zamijenjena biroduktima jabuka. Većina plastike je također odbačena u korist kukuruza i drvenih vlakana, dok je Lunaz nastavio tradiciju korištenja patosnica od recikliranih plastičnih flaša. Brend iz Silverstonea tvrdi da su materijali izabrani zbog njihovog "luksuznog izgleda", što pomaže da DB6 zadrži svoju veličanstvenost.

Prednja strana armaturne ploče, ručica mjenjača i ručka tročetvrtinskog stakla su proizvedeni od biorazgradivog kompozitnog materijala načinjenog od ljuski jajeta i orašastih plodova, što je zamjena za plastiku na bazi ulja.

Unutrašnje obloge vrata su proizvedene od mješavine obnovljivih biljnih materijala kao što su vlakna na bazi kukuruza i drvenih vlakana. Iz Lunaza kažu da ova višeslojna konstrukcija "smanjuje broj potrebnih sirovih materijala bez ugrožavanja izdržljivosti ili lakoće održavanja".

Biproizvod jabukovog sirćeta i soka je korišten za izradu različitih dijelova unutrašnjosti, a neke mješavine tkakina su napravljene od 66 posto postindustrijskog recikliranog pamuka i 27 posto poliestera.

Ovi materijali su također dizajnirani za površine koje se često dodiruju i koje se mogu oštetiti brže od drugih.

Automobil pokreće potpuno električni modularni pogon koji je razvio Lunaz, a koji koristi Tier 1 OEM baterijske ćelije i motore. Snaga iznosi 370 KS, a domet 410 kilometara.

Cijena automobila iznosi 650.000 funti.