Zvanična potvrda
9

Lotus ozbiljno razmišlja o proizvodnji SUV-a

Klix.ba
Glasine o dolasku Lotusovog SUV-a smo čuli već nekoliko puta, pojavile su se i skice koje nagovještavaju njegov mogući izgled, a sada je konačno stigla i zvanična potvrda o tome da kompanija zaista razmišlja o proizvodnji ovakvog modela.

Direktor Lotusa Jean-Marc Gales je u intervjuu za Automotive News rekao da se kompanija namjerava proširiti izvan segmenta sportskih automobila.

"Nismo vezani samo za sportske automobile koji čine prilično stabilno tržište. Ono što ubrzano raste jeste tržište SUV modela, posebno iz premium segmenta", kazao je Gales.

Kada je riječ o platformi SUV-a, Gales vjeruje da ona ne mora nužno biti potpuno od aluminija, baš kao što je slučaj s Lotusovim sportskim automobilima.

Lotus bi mogao koristiti platfomu kineske kompanije Geely za svoj prvi SUV, a najvjerovatniji kandidat je CMA platforma (Compact Modular Architecture) koju koristi i Volvo XC40. Naravno, bila bi znatno modificirana, jer britanski proizvođač želi nastaviti tradiciju proizvodnje laganih vozila. Gales je već najavio da će SUV biti širi, niži i mnogo lakši od rivala.

Novi Lotusovi modeli stižu 2020. godine, a da li će i SUV biti spreman dotad, još uvijek nije poznato.