Podsjetnik na F1 titulu
12

Lotus Evija odaje počast šampionskom Brawn bolidu Jensona Buttona

D. B.
Lotus Evija koja odaje počast šampionskom F1 bolidu nekadašnjeg tima Brawn, u kojem je britanski vozač Jenson Button osvojio titulu 2009. godine, ima više snage nego je to prvobitno najavljeno.

"Ovo je najsnažniji cestovni automobil serijske proizvodnje", saopćeno je iz Lotusa te je povrđeno da će se Evija isporučivati kupcima s 2.011 umjesto ranije najavljenih 1.972 KS.

Evija na fotografijama odaje počast bolidu Brawn BGP 001 svojom Arctic bijelom, Verve žutom i Carbon crnom bojom, koje su činile livreju pomenutog bolida.

"Bio sam dio procesa osmišljavanja dizajna, a prije nekoliko dana sam vidio i fotografije. Automobil izgleda nevjerovatno, Međutim, vidjeti ga uživo sasvim je nešto drugo. Predivan je. Specifikacije smo odredili prošle godine, razmatrali smo nekoliko različitih prijedloga dizajna, ovaj mu baš odgovara", izjavio je Button za Top Gear.

Buttonov broj "22" nalazi se na pop-out kamerama koje su ugrađene umjesto retrovizora, a sve Buttonove pobjede su laserom urezane u aluminijsku traku na sredini sjedišta. U unutrašnjosti dominira bijelo-crna tema.

"Automobil ću dobiti nešto kasnije ove godine, 'živjet' će ovdje u SAD-u sa mnom. U svoju garažu sam upravo ugradio lift, tako da ima mjesta. Tu se nalaze moji klasični automobili, a ovo će biti prvi moderni hiperautomobil i prvi s električnim pogonom", dodao je Button.

Otkrio je da je naručio i Lotusove modele Emira i Eletre.