Duel legendarnih vozača
27

Loeb pobijedio Vettela i osvojio utrku šampiona ROC 2022

D. B.
(Foto: EPA-EFE)
Utrka šampiona, odnosno Race of Champions (ROC) godišnji je događaj u kojem se takmiče vozači iz nekoliko disciplina u pokušaju da dođu do titule najboljeg od svih.

Ove godine je nakon dvogodišnjeg odsustva ponovo svoje vozačke vještine demonstrirao legendarni reli vozač Sebastien Loeb, koji je odmjerio snage s F1 zvijezdom i nekadašnjim šampionom Sebastianom Vettelom te još 16 vozača. Utrka je održana u Švedskoj na obali Baltičkog mora, manje od 100 km od Arktičkog kruga, a korištena je paralelna staza. Ovo je prvi put da je utrka održana na ledu. Izbor automobila je uključivao FIA RX2e električni rallycross automobil, Porsche 718 Cayman GT4 Clubsport, Polarsi RZR PRO XP i SuperCar Lites koji koristi 100 posto biogorivo.

Za ovogodišnji ROC je odlučeno da s etradicionalna ralycross grupna faza neće održati zbog opasnih uvjeta na stazi, odnosno jer se brzo mijenjaju uvjeti leda i snijega što predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik ako se više od dva automobila nađu na stazi.

Umjesto toga je održan eliminacijski program u kojem je staza podijeljena na dvije polovine, prva je poslužila za međunarodne, a druga za iskusnije reli i off-road vozače. U prvoj polovini je Vettel bio najbolji, a nadmašio je i devetostrukog šampiona s Le Mansa Toma Kristensena u polufinalnom takmičenju.

Među ostalim učesnicima utrke bili su dvostruki prvak Formule 1 Mika Hakkinen, šampion rallycrossa Johan Kristofferson, sedmostruki prvak Nascara Jimmie Johnson, Colton Herta iz IndyCara, as iz DTM-a i Rallycrossa Mattiaas Ekstrom te mnogi drugi. Nakon dramatične faze leiminacije, četvrtfinala i polufinala, preostali su samo Loeb i Vettel.

Finale je pripalo Loebu, koji je tako četvrti put osvojio ROC utrku šampiona. Time je izjednačio rekord DIdiera Auriola, a Vettel je prethodno bio prvak tri puta.