Primjerak iz Švicarske
54

Legendarni Citroen 2CV može poslužiti i kao kamper

D. B.
Citroenov model 2CV još je jednom impresionirao svojom praktičnošću zahvaljujući vlasniku iz Švicarske.

Iako se smatra legendom u svijetu automobila, Citroen 2CV je ponekad meta ismijavanja zbog svog izgleda, zastarjele konstrukcije i "arhaičnih" performansi na cesti, no ipak je riječ o automobilu koji je prodan u više od 5 miliona primjeraka, koji je pomogao Francuzima da se "vrate na točkove" nakon Drugog svjetskog rata, a Citroenu da stigne na mapu ozbiljnog proizvođača automobila.

Postoje oni koji mnogo vole 2CV i čine sve kako bi sačuvali historiju ovog legendarnog francuskog automobila, a neki ga koriste na način koji je ranije bio nezamisliv. Među njima je Bernd, harizmatični vlasnik modela 2CV iz Švicarske, koji posjeduje i vozi ovaj automobil "pretvoren" u kamper. Iako se sve čini jednostavno, ipak je praktično.

Kao što se može vidjeti u klipu, automobil dug 3,86 metara ipak nudi prostor za veći krevet, ali je dodatni dio pričvršćen za stražnji kraj kako bi se našlo mjesta za noge. Ta ista metalna kutija služi i kao kamp kuhinja opremljena dvostrukim plamenikom i osnovnim potrepštinama.

Privatnost osiguravaju zavjese, dok se "najveći" prostor za prtljag nalazi ispod stražnjeg sjedišta, ali za veoma malo stvari.

O motoru nema detalja, no vlasnik je rekao da je riječ o modelu 2CV Special koji se proizvodio osamdesetih godina prošlog stoljeća. Taj model je pokretao motor od 602 cc sa zračnim hlađenjem, koji je isporučivao 29 KS, a sva snaga se prenosila na prednje točkove putem četverostepenog manuelnog mjenjača.

Citroen 2CV je uvijek bio ekonomičan automobil te je predstavljao francuski ekvivalent Volkswagenovoj "Bubi". Ipak, u proteklim godinama su njegove cijene porasle te se kreću od 5.000 do 40.000 dolara za specijalne modele.