Aukcija 13. jula
41

Legendarni Aston Martin agenta Jamesa Bonda prodaje se za dva miliona dolara

Klix.ba
Pierce Brosnan pored Aston Martina DB5
Pierce Brosnan pored Aston Martina DB5
Automobil kojeg se žele domaći brojni kolekcionari sigurno je Aston Martin DB5 kojeg je legendarni Pierce Brosnan vozio kao najpoznatiji agent James Bond. Oni s dubokim džepovima sada imaju i priliku za to jer se automobil uskoro prodaje za dva miliona dolara.

Prodaja Astona Martina DB5 održati će se 13. jula na britanskom festivalu The Goodwood festival of Speed u Chichesteru gdje će svi zainteresovani imati priliku učestvovati u aukciji. Procjena je kako automobil vrijedi dva miliona dolara, ali postoji mogućnost kako će neko ponuditi i više novca.

Agent James Bond se provozao u mnogim primamljivim automobilima, ali Aston Martin kojeg vozi u uvodnoj sceni filma "Golden Eye", 17. po redu o agentu 007, mnogima je posebno zapao za oko.

Ovaj automobil prvi put se pojavio u trećem dijelu filma o Jamesu Bondu iz 1964. pod nazivom "Goldfinger", potom godinu poslije u "Thunderball", 1995. u "Golden Eye" te konačno 2012. u "Skyfall" te 2015. u nastavku franšize "Spectre". Stoga, Aston Martin DB5 sigurno važi za najsimboličniji automobil agenta Bonda.

Sadašnji vlasnik Aston Martina je britanski biznismen Max Reid.