Na udaru zbog emisije
13

Lamborgini tvrdi da još uvijek ima života u V12 motoru

Klix.ba
Atmosferski i turbo 12-cilindrični motori velikih zapremina su na udaru, Mercedes-Benz i BMW ih već planiraju penzionisati, dok ih drugi poput Roll-Royca žele zadržati što duže. U odbranu V12 motora staje i Lamborghini.

Tehnički oficir Lamborghinija Maurizio Reggaiani je za Wheels Magazine na Sajmu automobila u Ženevi rekao da V12 motor nije "mrtav" ta da će kompanija nastaviti s poboljšanjima u narednim godinama kako bi nastavio zadovoljavati sve strožije standarde emisije.

"V12 mora poštovati pravila homologacije. Možemo garandovati da će naš V12 zadovoljiti Euro 6 normu. Nakon toga, sve se svodi na na kapacitet i potrošnju goriva. Postaje jasno da, ukoliko želite super sportski automobil, potrošnja goriva se ne može smanjiti", izjavio je Reggiani.

Aventadorov V12 motor će sigurno zadovoljniti sve Euro 6 norme, no postavlja se pitanje šta će se dogoditi kada stigne norma Euro 7. Reggiani tvrdi da je tehnički moguće poboljšati V12 motor i zadovoljiti još strožije zahtjeve, ali će zbog toga biti narušene performanse.