U septembru
6

Lamborghini restaurirao modele Espada i Islero, povodom 50. godišnjice kreću na turneju

Klix.ba
Poznati talijanski automobilski brend Lamborghini proslavlja 50. godišnjicu svoja dva klasična sportska automobila pa je tim povodom restaurirao modele Espada i Islero, koji kreću na turneju.

Lamborghini je saopćio da će početkom septembra u centralnom dijelu Italije izlegati restaurirane modele Espada i Islero te tako obilježiti njihov 50. rođendan.

Lamborghini Polo Storico, odjel posvećen historijskim modelima, završio je restauraciju Ispade i Islera koji pripadaju Lamborghinijevom muzeju, a automobili će obaviti turneju između 7. i 10. septembra koja će završiti u kompanijinoj fabrici u Sant'Agata Bologneseu.

Espada je bio prvi serijski produkcijski model s četiri sjedišta u historiji Lamborghinija, a također je jedan od modela proizvedenih u najviše primjeraka. U periodu od deset godina je proizvedeno ukupno 1.226 automobila. Model Espada je dizajnirao Marcello Gandini za kompaniju Carrozzeria Bertone, a visina automobila je bila manja od 1,2 metra. Automobil je dobio 4-litarskih V12 motor koji je omogućavao maksimalnu brzinu od 245 km/h. Osim toga, to je bio prvi Lamborghini koji je ponudio verziju s automatskim mjenjačem.

Model Islero, čije je zvanično ime prvobitno bilo Jslero, bio je u proizvodnji od 1968. do 1970. godine i to u dvije verzije, Islero i Islero S. Dizajnirao ga je Mario marazzi iz kompanije Carrozzeria Marazzi, a bio je baziran na modelu 400 GT. Ipak, redizajniran je zbog većih točkova i većeg razmaka. Njegov V12 motor mu omogućava brzinu veću od 250 km/h, odnosno 260 km/h u slučaju S verzije.

Turneja je planirana širom regije Umbria, a činit će je konvoj kolekcionara koji će voziti svoje automobile nekim od najboljih talijanskih cesta u centralnoj Italiji. Posjetit će i grad Perugiju, graadsku katedralu i muzeje, kao i najznačajnije vinarije pomenute regije. Vožnja će se nastaviti do Assisija, a potom prema Toskani na prenoćište.

Tokom ostatka turneje će automobili preći Apenine, proći će kroz Mugello, a potom preko legendarne Fute i Raticose pa do Sant'Agata Bolognesea, Lamborghinijevog doma. Učesnici turneje će posjetiti postrojenje za proizvodnju i sjedište kompanije.