U izvrsnom stanju
5

Lamborghini restaurirao Miuru SVR

Klix.ba
Nakon što je jednom primjerku modela MIura SV vratio staru slavu, Lamborghini je predstavio i restauriranu Miuru SVR.

Radi se o automobilu s brojem šasije #3781, koji su u potpunosti restaurirali specijalisti iz Lamborghinijevog odjela Polo Storico, a izložen je tokom specijalnog događaja organizovanog na stazi Nakayama u Japanu.

Međutim, automobil s brojem motora 2511 i brojem karoserije 383 život je počeo kao Miura S Verde Miura zelene boje s crnim interijerom te je dostavljen u salon u Torinu u Italiji 30. novembra 1968. godine nakon što je bio izložen na Sajmu automobila u Torinu godinu dana ranije.

Automobil je osam puta mijenjao vlasnika u periodu od šest godina, a 1974. godine ga je kupio Nijemac Heinz Strager. On ga je potom odlučio vratiti u Lamborghinijevu fabriku u Sant'Agati te je zatražio od inžinjera da ga transformišu u SVR inspirisan poznatim modelom Miura Jota koji je razvio Lamborghinijev testni vozač Bob Wallace.

Transformacija je trajala 18 mjeseci, a kada je završen, superautomobil je prodan Hiromitsuu Itu iz Japana, gdje je postao prava senzacija te je poslužio kao inspiracija za manga strip "Circuit Wolf". Nedugo zatim je kompanija Kyosho iz Tokija lansirala seriju igračaka.