Veliki uspjeh
7

Lamborghini proizveo 8.000 Huracana

Klix.ba
Kompanija Lamborghini je priredila malu svečanost nakon što je proizvela 8.000 Huracana.

Samo tri godine nakon predstavljanja Huracana, kompanija Lamborghini već slavi 8.000 proizvedenih primjeraka.

Kupci Huracana imaju mnogo izbora prilikom odlučivanja o tome koju verziju žele kupiti. S pogonom na sva četiri točka i tvrdim krovom, model LP 610-4 je automobil u kojem vozač može uživati tokom cijele godine. Tradicionalniji kupci mogu odabrati model 580-2 s pogonom na stražnje točkove, a Spyder modeli su savršeni za one koji žele vjetar u kosi.

Na samom vrhu ponude je Huracan Performante s 5,2-litarskim V10 motorom koji razvija 630 KS te je uparen s Lamborghinijevim sedmostepenim mjenjačem s duplim kvačilom, a snaga se prenosi na sva četiri točka. Kako bi prijanjanje bilo maksimalno, model je opremljen novim ALA aktivnim aerodinamičnim sistemom (Aerodinamica Lamborghini Attiva).

Ako se proizvodnja nastavi ovim tempom, onda je Huracan na pola puta do obaranja Gallardovog rekorda koji je proizveden u 14.022 primjerka. Huracan je već ostvario veliki uspjeh.

Poređenja radi, Lamborghini je proizveo 4.099 primjeraka modela Murcielago. Tokom prošle godine je proslavljen izlazak pethiljaditog Aventadora iz postrojenja, tako da nije ni blizu Huracana.

Lamborghinijevi automobili bi mogli postati češći na ulicama, jer kompanija očekuje da će nadolazeći crossover Urus udvostručiti godišnji broj proizvedenih automobila. Koštat će blizu 200.000 dolara, a pokretat će ga biturbo V8 motor sa 650 KS. Kasnije će u ponudu biti uvršten i plug-in hibrid.