Problem za vlasnike
35

Lamborghini opozvao Countach, odvojio se stakleni panel iznad motora

D. B.
Lamborghini je opozvao model Countach LPI 800-4 nakon što se u vožnji odvojio stakleni panel iznad motora.

Nacionalna administracija za sigurnost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) je zabilježila da bi se stakleni panel iznad motornog prostora mogao odvojiti od automobila. U dokumentima se navodi da je riječ o "opasnosti na cesti" te da bi to moglo povećati "rizik od sudara u saobraćaju" iza Countacha.

Srećom, dosad je zabilježen samo jedan slučaj, a povrijeđenih nije bilo. Incident se dogodio u Kataru u oktobru, kada je vlasnik Countacha ostao bez jednog od četiri staklena panela. Ipak, to je bilo dovoljno za pokretanje istrage.

Lamborghini je već proveo internu analizu i testiranje te je ustanovio da je problem uzrokovala greška dobavljača. Problem je nastao u fazi sastavljanja, a odnosi se na spajanje staklenih panela. Istragom je ustanovljeno da se ne može isključiti mogućnost istog problema na ostalim primjercima Countacha te je jedina opcija bio opoziv.

Lamborghini će kontaktirati vlasnike od 13. januara te od njih zatražiti da vrate vozila distributerima na inspekciju. Stakleni paneli će biti pregledani te zamijenjeni u slučaju potrebe.

Riječ je o staklenim panelima iznad 6,5-litarskog V12 motora i 48-voltnog električnog motora, koji kombinovano isporučuju 803 KS i omogućavaju ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 2,8 sekundi.