KTM Adventure Rally stiže u BiH, 150 vozača u trodnevnoj avanturi

KTM Adventure Rally stiže u BiH, 150 vozača u trodnevnoj avanturi
115
Klix.ba
14.6.2019. u 09:25
6
komentara
115

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
KTM Adventure Rally za 2019. godinu odabrao je BiH za jedini evropski rally. Svake godine KTM, inače vodeća svjetska kompanija u proizvodnji i prodaji motora, organizira šest rallyja.
Nevladina organizacija Next Horizon iz Sarajeva je partner u ovom projektu gdje će 150 vozača iz cijelog svijeta na svojim dvotočkašima od 18. do 20. juna imati priliku obići bh. planine, rijeke, sela te doživjeti nezaboravno trodnevno iskustvo.

Kako kažu iz Next Horizona, veliko je zadovoljstvo i čast kada jedna ozbiljna organizacija poput KTM-a prepozna prirodne potencijale naše zemlje i odabere od svih zemalja upravo BiH za rally.

“Kada su nas kontaktirali, željeli su doživjeti nezaboravno iskustvo enduro vožnje po BiH. Predložili smo im rute, olimpijske planine, predivne dijelove Zelengore, Visočice, Lukomira, kanjon Rakitnice koje će obilaziti tri dana, gdje je planirano svaki dan da predju od 150 do 250 km na svojim motorima. Ovo je ujedno prilika da pokažemo kakvu prirodu imamo, na koju zaista trebamo biti ponosni”, ističe Armin Karadža iz Next Horizona.

Kako ističu u KTM-u, na Adventure Rallyju svi vozači koji se prijave otkriju pravo značenje avanture i šta to znači prihvatiti KTM duh. Svake godine održava se šest relija, na šest različitih mjesta, a to su Evropa, Australija, Novi Zeland, Južna Afrika, Kanada i SAD. To ujedno predstavlja šest različitih testova karaktera i vještina.

“Bosna i Hercegovina je odabrana za jedini evropski rally ove godine upravo zbog nevjerovatne prirode, izazovnih staza usred impresivnog pejzaža prekrasnih planina, dubokih kanjona, ledeno hladnih planinskih jezera i rijeka. Kad smo stupili u kontakt s Next Horizonom, koji ima iskustva kada je enduro sport u pitanju, predložili su nam rute, došli smo u obilazak i ostali smo zatečeni. Nije bilo dileme, BiH je naš sljedeći rally”, naglašava Andreas Maier iz KTM-a.Ove godine učešće na rallyju potvrdio je Chris Birch, osmostruki novozelandski Enduro šampion, trostruki pobjednik Roof of Africa i 2010. Red Bull Romaniacs laureat.

Pridružit će mu se i Laia Sanz, 32-godišnja vozačica iz Španije koju zovu i kraljicom pustinje, a koja ima više motociklističkih titula od gotovo svih muških kolega s Dakara. Osvojila je žensko svjetsko prvenstvo 13 puta te evropsko prvenstvo 10 puta. Bilježi devet impresivnih nastupa na Dakaru uključujući i deveto mjesto u ukupnom rezultatu 2015. godine, što predstavlja najveće žensko dostignuće u istoriji rallyja.

Nakon KTM Adventure Rallyja, u organizaciji Next Horizona planirana je Hard enduro trka Days of Revenge na Bjelašnici od 21.do 23. juna. Po šesti put, svoje vještine odmjerit će najbolji enduro vozači iz BiH i regije.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...