Zbog novog zakona
3

Kraj za Porsche 718 Boxster i Cayman u Evropi

D. B.
Porsche je usljed novih zakona u Evropskoj uniji, koji stupaju na snagu u julu ove godine, primoran prestati prodavati modele modele 718 Boxster i Cayman, no oni će nastaviti "živjeti" na drugim tržištima.

Baš kao što je slučaj s benzinskim Macanom, 718 Boxster i Cayman su dočekali svoj kraj u EU zbog novih propisa o cyber sigurnosti, koji će na snazi biti od jula 2024. godine. Nakon tog roka Porsche više neće moći registrovati pomenute modele na ovom tržištu.

Iz Porschea je za magazin Motor1 potvrđeno da je za coupe i kabriolet došao kraj u EU, no ima izuzetaka. Radi se o modelima Cayman GT4 RS i Boxster RS Spyder zbog njihove ograničene proizvodnje.

Problem je u električnoj arhitekturi koju koriste Boxster i Cayman, a koja ne zadovoljava nadolazeće propise. Promjene koje bi Porsche morao napraviti na ovim automobilima kako bi dobili "zeleno svjetlo" koštale bi kompaniju polovinu budžeta potrebnog za potpuno novi model, što finansijski nije održivo.

Četvrta generacija modela Boxster/Cayman je relativno stari proizvod, koji je debitovao 2016. godine pod internim kodnim imenom 982. Prva generacija Macana je još starija s obzirom na to da je prisutna na tržištu od 2014. godine. Povlačenje modela 718 s EU tržišta vjerovatno neće značajno utjecati na prodaju Porschea, no Macan se uvijek dobro prodavao. Ovaj crossover je prošle godine prodan u 87.355 primjeraka širom svijeta, odnosno četverostruko više u odnosu na 718 liniju.

Sljedeća generacija modela 718 će biti potpuno električna te na tržište stiže 2025. godine. Dolazak ovog elektičnog automobila neće označiti kraj aktuelnih modela sa SUS motorima te će mirno koegzistirati određen vremenski period. Porsche ima sličnu strategiju za dvije generacije Macana.

Iako 718 više nije moguće konfigurisati za EU tržište, i dalje se može kupiti potpuno novi Boxster ili Cayman iz dostupnih zaliha. Međutim, vrijeme ističe jer ni to više neće biti moguće od 1. jula, jer će ovaj model biti nemoguće registrovati.