Koncept Cygnet
0

FOTO / Super luksuzni Aston Martinov mališan

Sarajevo-x.com
Nakon najava i špijunskih fotografija Aston Martin je konačno svijetu pokazao i zvanične fotografije konceptnog gradskog automobila Cygnet. Dovoljan je samo jedan pogled da se zaključi o automobilu koji ima vrlo malo dodirnih tačaka sa svim automobilima koje je u svojoj bogatoj historiji proizveo Aston Martin.

Iako su objavili niz prvih fotografija, za ovog proizvođača, izuzetno neobičnog, konceptnog automobila u Aston Martinu žele još uvijek ostaviti dozu neizvjesnosti, pa su konkretni podaci o tehnologiji koja je ugrađena u ovo mini pakovanje još uvijek nepoznati.

Iz Astona Cygnet opisuju kao kreativan ali i markantan gradski automobil koji je izuzetno efikasan a ujedno i ekološki vrlo pogodan. Naravno, ne treba biti posebno pronicljiv da bi se shvatilo da je Aston Martin Cygnet ustvari temeljito obrađena Toyota IQ.

Ipak razlike nisu male, pa tako pažnju plijeni prepoznatljiva Aston Martin maska ali i detalji poput otvora za zrak na poklopcu motora i na prednjim blatobranima. Jednako zanimljivim se čine i stop svjetla koja su malena kao i automobil ali jasno podsjećaju na ona sa DB9 ili Vantagea.

U mnoštvu ovih egzotičnih i sportskih detalja bio je neophodan i veliki spojler na zadnjem dijelu koji se odlično uklopio sa ostatkom linija minijaturnog Astona.

Naravno, i unutrašnjost je morala proći kroz sličan niz zahvata, jer imidž Aston Martina jednako zavisi i od sportskih performansi kao i od jedinstvenog luksuza za putnike.

Tako je Cygnet dobio najskuplju i detaljno prošivenu kožu na skoro svim oblogama kao i umetke visokog sjaja koji dodatno podižu osjećaj prestiža. Naravno, u skladu sa filozofijom malog i hipermodernog automobila bila je neizbježna i baza za iPhone kojom se na jednostavan način unaprjeđuje multimedijski sadržaj automobila.

Za sada još uvijek nije potvrđeno, ali najvjerovatnije je da po pitanju performansi Cygnet zaista neće posebno opravdavati ime Aston Martin. Naime, većina izvora najavluje da će dobiti 1.33-litarski Dual VVT-i motor sa 99 KS. To je u rangu gradski superminija istina sasvim zavidna količina snage, ali kroz prizmu imena koje nosi izgleda kao neslana šala.

Ono što je najzanimljivije u cijeloj priči je to da i pored statusa konceptnog automobila u Aston Martinu uporno tvrde da će nastaviti sa usavršavanjem ovog automobila kroz 2010. godinu, te da bi već krajem iduće godine mogao doći u serijsku proizvodnju. Također, da bi ostao barem na neki način ekskluzivan model u Astonu svog Cygnet planiraju prodavati isključivo u Evropi, a koliko će novca tražiti za svoju preradu male Toyote još uvijek nije poznato.