Električni koncept
10

Sony priredio veliko iznenađenje i predstavio vlastiti automobil

D. B.
Kada je riječ o kompaniji Sony, uglavnom se povezuje s tehnologijom, TV uređajima, Vaio laptopima i PlayStation konzolama, ali je gigant iz Tokija priredio iznenađenje na Consumer Electronic Showu u Las Vegasu gdje je predstavio električni automobil Vision-S.

Vision-S je električni automobil elegantnog dizajna koji ima napredni sistem autonomne vožnje. Ovaj model izgledom podjeća na Porsche Taycan i Lucid Air, a kreiran je prije svega kako bi Sony demonstrirao svoje mogućnosti na polju tehnologije za automobile. Vision-S je proizveden u saradnji s kompanijama Nvidia, Continental, Bosch, ZF i Qualcomm, posjeduje 33 senzora koji detektuju ljude i predmete ne samo izvan automobila, nego i u njemu. Nazad su individualna sjedišta, a automobil je dobio i veliki panoramski krov.

Sony nije otkrivao tehničke specifikacije automobila, ali je saopćeno da ga pokreću dva električna motora koji razvijaju ukupno 268 KS te mu omogućavaju ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi i maksimalnu brzinu od 240 km/h.

Armaturna ploča sadrži ekrane među kojima su i oni u uglovima koji prikazuju ono što snimaju kamere koje zamjenjuju bočne retrovizore.

Iz Sonyja su rekli da je Vision-S opremnjen 360 Reality Audio sistemom koji omogućava savršen zvuk, a neki zvučnici su integrisani i u sjedišta.

Japanska kompanija je u razvoju platforme električnog automobila sarađivala i s Magna Steyrom koji stoji iza Toyote Supre, BMW-a Z4 i Mercedes-Benz G-Klase.

Da li će Vision-S iz koncepta prerasti u produkcijski model, zasad nije poznato. Ipak, gamerima će biti virtuelno dostupan u igri Gran Turismo Sport.