U proizvodnji ove godine
4

Smart Concept #5 najavljuje SUV robusnog izgleda

D. B.
Smart je objavio zvanične skice koncepta pod nazivom Concept #5, koji najavljuje premium SUV srednje veličine i prvi ulazak kompanije u ovaj segment.

Najveći i najprostraniji Smart dosad debitovat će u konceptnoj formi 25. aprila na sajmu automobila u Pekingu, nakon čega će u drugoj polovini ove godine započeti serijska proizvodnja. Model #5 će se pridružiti crossoverima #1 i #3 u Smartovoj ponudi, ali će usvojiti nešto više avanturistički stav.

Iz Smarta kažu da će #5 postati njihovo "najprostranije i najsvestranije" vozilo ikada, koje će biti pozicionirano u segment premium SUV-ova srednje veličine. Ciljna grupa su kupci s "aktivnim i otvorenim stilom života".

Teaser prikazuje SUV kutijastog i robusnog dizajna s većim klirensom, čime se ovaj model distancira od naslijeđa urbanih automobila. Dobio je mišićave blatobrane, uspravni rep, kratka vješanja i masivne felge koje su inače pretjerane veličine na svim skicama. Međusobno povezana svjetla podsjećaju na par naočala, no u odnosu na ona koja imaju modeli 1# i #3, imaju "kutijasti" oblik.

Koncept ima i krovne nosače s integrisanim stolicama koje se mogu napuhati, tu su daske za snijeg, kao i sklopiva lopata. Pomenute stolice su inspirisane krofnama, a dio opreme su madrac koji se može napuhati, lampa, čekić i prijenosni bluetooth zvučnik.

Iako nema tehničkih specifikacija, jasno je da će #5 biti duži od modela #1 i #3, čija dužina iznosi 4.270, odnosno 4.440 mm. Smart je u vlasništvu kompanije Geely, tako da će #5 vjerovatno dijeliti SEA platformu s modelima slične veličine brendova Zeekr, Polestar i Volvo. Sudeći prema izgledu koncepta, električni automobil će vjerovatno imati dva elektromotora i pogon na sva četiri točka.

Smart namjerava 25. aprila upriličiti premijeru modela #5 na sajmu automobila u Pekingu, nakon čega će u drugoj polovini godine prvi primjerci početi silaziti s proizvodne trake.