Još jedan kabriolet
26

Slavia je novi projekt Škodinih studenata

D. B.
Studenti iz Škodine akademije razvijaju Spider verziju modela Scala, kou su nazvali Slavia.

Osnivači Škode Vaclav Laurin i Vaclav Klement su počeli zajednički raditi prije 125 godina, popravljali su i potom prodavali bicikle pod imenom Slavia pa je zbog toga isto ime dobio i studentski projekt.

Verzija porodičnog automobila bez krova će biti predstavljena ovog mjeseca, a to će biti ukupno sedmi konceptni automobil koji je rezultat rada studenata u Škodinom programu. Među prethodnim konceptima su bili pickup baziran na Kodiaqu te kabriolet baziran na Karoqu.

Scalu Spider razvija tim od 20 studenata u Škodinom sjedištu u Mladoj Boleslav pod vodstvom šefa dizajna Olivera Stefanija. Škodini inžinjeri savjetuju tim tokom ovog projekta, piše Autocar.

Scala se pojavila krajem 2018. godine, a ovo je prvi put da se hatchback koristi kao baza za studentski projekt. Studenti su dobili standardnu verziju automobila i svu slobodu da promijene dizajn i prilagode ga prema svojim željama. Nakon što su se odlučili za kabriolet, fokusirali su se na to da linije budu istaknutije te da automobilu daju dodatnu "vizuelnu dinamiku".

Završen projekt bismo trebali vidjeti ovog mjeseca.

Prvi studenski koncept je bio Citijet, Citigo s dva sjedišta, potom je uslijedio pickup Funstar baziran na modelu Fabija, potom Atero, coupe baziran na Rapidu, a onda je stigao električni Element zasnovan na modelu Citigo. Sunroq je bio kabrioletska verzija Karoqa, a prošle godine smo vidjeli Mountiaq.