Koncepti
99

Renault predstavio konceptni kamionet Alaskan

Klix.ba
Renault je u formi koncepta predstavio kamionet Alaskan koji bi se u produkcijskoj verziji u prodajnim salonima širom svijeta trebao pojaviti u prvom kvartalu naredne godine.

I dok se srodni kamionet Duster Oroch može kupiti samo na tržištima Latinske Amerike, u Renaultu za sva ostala tržišta na kojima nastupaju spremaju "pick-up" sa pet sjedišta i adekvatnim tovarnim prostorom koji će se uveliko zasnivati na predstavljenom konceptnom modelu Alaskan. U Renaultu novi kamionet opisuju kao vozilo koje će biti pogodno za svakodnevno korištenje na različitim podlogama, zbog posla ili zabave.

Konceptni Alaskan postavljen je na 21-inčnim aluminijskim felgama. Prednja i zadnja svjetla opremljena su LED tehnologijom, a uzdužno postavljen četverocilindarski turbodizelski motor za ovu priliku „posuđen“ je iz Renaultovog privrednog modela Master. Očekuje se da će produkcijska verzija imati dosta zajedničkih komponenti sa nedavno predstavljenim Nissanovim kamionetom Navara, što i ne treba da čudi zbog partnerskog odnosa između dvije automobilske kompanije.

Jedan od interesantnih detalja na konceptnom modelu Alaskan su kamere u kućištima vanjskih retrovizora čija je primarna funkcija snimanje pejzaža prilikom vožnje. U slučaju rekreativnih potreba, tovarni prostor dovoljno je veliki da "proguta" bicikle, kampersku opremu, daske za surfanje i mnoge druge slične stvari.

Iako je teško očekivati da će produkcijski Alaskan izgledati atraktivno poput konceptnog modela, u Renaultu kažu da će automobil imati identične mjere, ali i "duh". Pored verzije koja uključuje putnički prostora za pet osoba, Alaskan će se nuditi i u nekoliko drugih karoserijskih verzija koje će više biti prilagođene privrednim potrebama. Produkcijski model u prodaju stiže u prvom kvartalu naredne godine sa nosivošću koja bi trebala iznositi 1.000 kilograma.