|

Predstavljanje Toyotinog koncepta RAV4 EV

Predstavljanje Toyotinog koncepta RAV4 EV
0
S
Sarajevo-x.com
11.11.2010. u 15:19
0
komentara
0

dijeljenja
Predstavljanje Toyotinog koncepta RAV4 EV
"Toyota Motor Corporation (TMC)" će predstaviti koncept Toyota RAV4 EV električni automobil, koji je razvijen zajedno sa "Tesla Motors Inc.", na sajmu automobila u Los Angelesu 17. novembra.
RAV4 EV concept je zasnovan na standardnom Toyota RAV4 kompaktnom SUV-u koji će koristiti "Teslin" električni agregat. RAV 4 je odabran kao prvi model sa elektičnim pogonom zbog toga jer ima jedinstvenu konstrukciju karoserije u poređenju sa konkurenskim vozilima, i istovremeno, proizvodna linija već postoji u Sjevernoj Americi.

Početak komercijalne prodaje je planiran u 2012. godini u SAD. Trenutno nije planirana prodaja ovog vozila van Sjedinjenih Američkih Država.
Ovom prilikom će biti objavljena specifikacija vozila i njegova autonomija kretanja, odnosno kapacitet baterije.

Video zapis ovog događaja će biti postavljen na TMC internet stranici www.toyota.co.jp/en odmah nakon događaja.

U maju ove godine "Tesla" i "Toyota" su objavili namjeru o suradnji u razvoju električnih vozila, njihovih dijelova, proizvodnom sistemu i inženjeringu. "Teslin" interes je znanje i korist iz "Toyotinog" inženjerstva, sistema proizvodnje i priozvodne ekspertize, dok "Toyota" cilja na "Teslinu" električnu tehnologiju, odvažan duh, brzo odlučivanje i fleksibilnost.

"Toyota" radi na tome da se smanji potrošnja fosilnih goriva i emisija CO2 promovirajući druge energetske izvore kao sto je struja. Godine 1997. kompanija je proizvela Prius, prvi serijski proizveden automobil sa hibridnim pogonom u kombinaciji benzin – struja, koji je kumulativno proizveden više od dva miliona vozila.

Također, u periodu od 1996. do 2003. godine je proizvela 1.900 vozila RAV4 EV, prvi automobil na svijetu sa nikl-metalhidrid baterijom.

Vozilo koje će biti izloženo na sajmu u L.A. usvaja "Teslin" električni sistem. Ranija verzija je razvijana samo od strane "Toyote" i ima neke tehnološke razlike, ali u biti, novo vozilo se smatra nasljednikom predhodnog.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.