Koncepti
3

Peugeot predstavlja konceptni Instinct

Klix.ba
Peugeot je prije zvanične premijere na sajmu automobila u Ženevi objavio prve fotografije svog raskošnog konceptnog modela Instinct. Iako dolazi kao dizajnerska studija, ovaj koncept ipak najavljuje i neke novitete koje ćemo u skorijoj budućnosti vidjeti na serijskim modelima francuske marke.

Peugeot Instinct koncept je dizajniran s jednom idejom: sloboda. Sloboda da odaberete svoj način vožnje, sloboda kretanja, ali i sloboda povezivanja. Peugeotov novi koncept ispunjava želje i potrebe svojih korisnika.

Peugeot Instinct koncept je Peugeotova vizija iskustva autonomne vožnje dok istovremeno potencira posvećenost ove marke samom užitku u vožnji.

Autonomna vožnja automobila je difinitivno sljedeća revolucija u automobilskoj industriji te će svaki proizvođač ponuditi ovu tehnologiju u skorije vrijeme. Razlika će biti u tome kako će koja marka pristupiti samom iskustvu i rješenju takve vožnje.

Sa Peugeot Instinctom jedan automobil prvi put dolazi s funkcionalnom I.o.T platformom, Samsung ARTIKTM Cloud povezuje automobil s "cloud" rješenjem korisnika.

Peugeot Instinct koncept djeluje u potpunoj harmoniji s cijelim nizom povezanih uređaja za stvaranje pristupa potpuno novoj mobilnosti. Vozilo integriše podatke koje korisnik želi podijeliti s njim iz svojih pametnih telefona, pametnog sata ili sistema kućne automatizacije.

Najzanimljivije je svakako da Peugeot Instinct koncept nudi četiri načina kretanja i to dva aktivna načina vožnje (Drive Boost ili Drive Relax) i dva načina autonomne vožnje (Autonomous Sharp ili Autonomous Soft).

Novost je i Peugeot Responsive i-Cockpit koji u potpunosti reinterpretira putnički prostor kako bi se zadovoljile potrebe vozila bez vozača. Okruženje se može konfigurisati prije, za vrijeme i nakon upotrebe te je potpuno prilagodljivo željama i potrebama korisnika.

Za sada iz Peugeota nisu otkrivali koliko će ove napredne tehnologije stići u serijske modele kao što je nasljednik 508-ice i kada će to biti, ali definitivno pokazuju da vrijedno rade na potpuno novoj generaciji automobila. Također, za sada nema riječi o pogonu ovog koncepta, ali pretpostavlja se da je riječ o potpuno električnom pogonu.