Izabran najbolji koncept
42

Opel će proizvesti Rocks E-Xtreme koji je dizajnirao student

D. B.
Kompanija Opel namjerava proizvesti unikatni električni kvadricikl Rocks-e nakon što je dala priliku fanovima da ga dizajniraju.

Pobjednički dizajn takmičenja pripada Lukasu Wenzhoferu, studentu Škole dizajna pri Univerzitetu Pforzheim u Njemačkoj, koji je osmislio Rocks E-Xtreme. Wenzhofer je zapravio kreirao svoj koncept 2021. godine, ali je toliko impresionirao čelnike Opela da su mu dodijelili nagradu.

U odnosu na standardni Rocks-e promjene su velike. Wenzhoferova verzija kvadricikla ima ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima naprijed, koji omogućava točkovima da "izlaze" izvan karoserije. Unikatni točkovi su dobili gume za blato, a vozilo je također dodatno podignuto od tla.

Promjene dizjana se nastavljaju cjevastim okvirom oko kabine, a tu su i dva reflektora te visoko stražnje krilo s masivnim bočnim pločama.

"Opel Rocks-e omogućava mladim ljudima da budu mobilni i da uživaju u nefiltriranom iskustvu vožnje. Moj koncept je usvojio te karakteristike i doveo ih na najviši nivo. Off-road mogućnosti promovišu osjećaj slobode na putu ka bilo kojoj destinaciji. Više sportskog duha obećava zabavniju vožnju i pokazuje da je električna mobilnost više od razumnog rješenja", izjavio je mladi dizajner.

Opel će proizvesti samo jedan primjerak, a zasad nije poznato kada će biti spreman.