{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Oklopna verzija G klase

S
7.7.2010. u 18:05
0
5
Oklopna verzija G klase
0
Mercedes-Benz je predstavio novi koncept oklopnog vozila koje je namjenjeno vojnoj upotrebi. Već i na prvi pogled je jasno da je kao osnova poslužila proslavljena G klasa, ali je činjenica da ovaj koncept ima malo toga zajedničkog sa originalom.

Koncept lakog oklopnog vozila G-Wagon LAPV 6.X je zasnovan na već postojećem LAPV 5.4 modelu, s tim da uz mnoge novosti konceptni model donosi i značajno veću nosivost koja je u većini situacija o ključne važnosti.

Također, iako ima veću nosivost LAPV 6.X se može pohvaliti i znatno boljim i snažnijim oklopom, dok je i sama pokretljivost vozila značajno poboljšana.


Iako su mnogi detalji još uvijek pod velom tajne, poznato je da LAPV 6.X koristi snažan i moderan common-rail dizelski motor koji i ovako teškom vozilu omogućava da dostigne maksimalnih 150 km/h, čak i kada nosi 1.300 kilograma tereta.

Jedna od glavnih prednosti je sam izgled i modulacija oklopnih elemenata, koji su prilagođeni i pojednostavljeni tako da ih u slučaju oštećenja serviseri mogu u vrlo kratkom roku zamjeniti i vratiti vozilo u pogon.


Također, za posebne potrebe moguća je i nadgradnja oklopa, tako što se na već postojeće oplate jednostavno dodaju novi slojevi zaštitnih panela. Veliko olakšanje je i opcija stavljanja zaštitnog oklopa na podnicu LAPV 6.X koncepta, zahvaljujući kojem postaje otporan i na minske eksplozije.

Za vrhunske terenske sposobnosti LAPV 6.X treba zahvaliti podesivim zračnim amortizerima, a koji mogu obezbjediti da podnica vozila bude udaljena od tla i do 450 milimetara.


Sa ovim konceptom, koji je također nastao u saradnji sa kompanijom "European Aeronautic Defence and Space", Mercedes-Benz se još jednom istakao kao vodeći proizvođač oklopnih vojnih vozila različite namjene, kao i glavni dobavljač napredne vojne tehnolgije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: