Električni koncept
13

Objavljene nove fotografije i detalji o Hyundaiju Prophecy

D. B.
Hyundai je početkom marta predstavio koncept Prophecy, a sada je objavio nove fotografije i detalje.

Debitantski "nastup" koncepta Prophecy bio je skroman jer je Sajam automobila u Ženevi otkazan, a Hyundai je objavio tek nekoliko statičnih fotografija. Međutim, nove ga pokazuju u drugačijem svjetlu, a poznato je i više detalja.

Uprkos tome što je sličan određenim Porscheovim modelima, iz Hyundaija kažu da je njegov zaobljeni oblik inspirisan dizajnom coupea iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća. Ipak, ne treba očekivati evoluciju ovakvog dizajna koji bi postao budući dizajnerski jezik ovog brenda.

Osim eksterijera, Phophecy ima i impresivnu unutrašnjost. Zamišljen je kao automobil koji koristi autonomne sisteme vožnje, ali je omogućena i manuelna kontrola. Umjesto upravljača je dobio dva džojstika, a 90 posto sistema automobila se kontroliše pomoću dugmadi na pomenutim džojsticima tako da ga vozač rijetko mora pustiti.

Kada je riječ o tehnologiji, Propheci ima ekran koji se proteže cijelom armaturnom pločom te je odlično pregledan zahvaljujući izostanku klasičnog upravljača. Ekran se može rekonfigurisati za zabavu kada je aktivan mod autonomne vožnje pa se kokpit pretvara u prostor za relaksaciju. Dosta doprinose i pametna sjedišta koja omogućavaju automatsko pozicioniranje na osnovu visine i težine putnika. Jednu stvar je nemoguće učiniti, a to je spuštanje prozora. Umjesto toga Prophecy usisava zrak koji se filtrira i pročišćava čak i kad nikog nema u automobilu.

Što se tiče pogona, poznato je samo da je električni. Automobil je baziran na Hyundaijevoj E-GMP platformi.

Vezani članci