|

Objavljen teaser Škode Scale Spider, predstavljanje u junu

Objavljen teaser Škode Scale Spider, predstavljanje u junu
49
D. B.
22.3.2020. u 08:14
8
komentara
49

dijeljenja
1/6
2/6
3/6
4/6
5/6
6/6
Češka kompanija Škoda je ponudila prvi nagovještaj nadolazećeg sedmog "Student Cara" koji su razvili studenti u okviru njene škole.
Radi se o radikalno drugačijem vozilu o odnosu na prošlogodišnji off-road pickup baziran na Kodiaqu nazvan "Mountiaq". To je još jedan unikat koji je ovog puta baziran na modelu Scala.

Kao što se može vidjeti na skici, primjetne su očigledne promjene, nedostaju stražnja vrata i sjedišta, kao i krov. Glavna ideja je bila pretvoriti petovratni hatchback u poželjniji Spider.

U projektu je učestvovalo 20 studenata koji su radili na njemu nekoliko mjeseci. Uklonili su krov te su redizajnirali stražnji dio automobila kako bi dobili elegantniju karoseriju. Iza sjedišta su dva ispupčenja koja podsjećaju na ona koja ima Porsche 911 Speedster.

Primjetan je i centralno postavljeni heksagonalni završetak izduvne cijevi, kao i naplaci u dva tona posuđeni od Octavije RS.

Druga skica pokazuje da je unutrašnjost uglavnom preuzeta od Scale, a upravljač s crvenim koncem nagovještava da se radi o Monte Carlo paketu opreme.

Škoda zasad ne želi otkriti ime automobila, ali je poznato da će automobil biti predstavlje u junu. Bit će zanimljivo vidjeti šta su napravili polaznici Škodine škole i da li postoji sklopivi krov za njihov Spider ili se radi doslovno o automobilu bez ikakvog krova. Savjete su tokom rada dobijali od šefa Škodinog dizajna Olivera Stefanija.

Scala Spider je samo jedan od mnogih "Student Cars" projekata iz Škode koji su kabrioleti, a jedan od njih je i Sunroq iz 2018. godine koji je bio baziran na kompaktnom crossoveru Karoq. Element Electric iz 2017. godine je bio verzija modela Citigo bez krova i vrata, a predstavljao je električni bagi. Također, Citijet iz 2014. godine je bio roadster.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...