VW-ova pickup vizija
0

Nijemac po uzoru na Amerikance

Sarajevo-x.com
Prije zvanične premijere svog Pickup Concepta Volkswagen je objavio nekoliko zvaničnih fotografija i podataka, ali uz njih stigle su i glasine o serijskom modelu.

Pored toga što je i sam Volkswagen da je serijski pickup u završnoj fazi razvoja, već sada se predviđa da će budući model nositi ime Robust ili Taro. U suštini konceptni Pickup odlična je najava šta se može očekivati od Volkswagenove buduće uzdanice u privrednom segmentu, a uz impresivne gabarite i provjerenu mehaniku prilično je izvjesno da uspjeh ne bi trebao izostati.

Koncpetni Pickup uređen je u temi patrolnog vozila za pomoć i spašavanje na plažama, pa je u skladu sa tim dobio i savremena LED rotaciona svjetla na krovu i oznake SAR (Search And Rescue) službe, pa bez tih detalja i skupih naplataka ustvari dobivamo izgled kakav možemo očekivati od serijskog modela. Ono što je važno je da će VW-ov pickup imati vrlo prostran tovarni dio koji je po potrebi obložen plastičnom zaštitom, ali i duplu kabinu zbog čega mu spektar namjena može biti izuzetno širok. Konceptni primjerak u teretnom dijelu imaće i praktične pretince u vratima u koje se mogu spremiti sitne stvari i alati koji bi u suprotnom bili razbacani u prtljažnom prostoru.

Unutrašnjost također otkriva da je riječ o vozilu koje je namjenjeno teškom radu, te iako je bogato opremljen jednostavni oblici i robusni materijali prilagođeni su intenzivnoj upotrebi.

Očekuje se da će Volkswagen započeti proizvodnju svog pickupa u jesen naredne godine, pa iako je u potpunosti nadahnut američkim kamionetima, u SAD će ovaj model doći najkasnije. Prodaja će najprije započeti u Južnoj Americi, Južnoj Africi, Australiji i Evropi, dok će sva proizvodnja biti bazirana na Volkswagenova postrojenja u Argentini.