Podsjeća na eksperimente
9

Mercedes Vision One-Eleven je zvijezda sajma u Minhenu

D. B.
Mercedes Vision One-Eleven pojavio se na sajmu automobila u Minhenu te odaje počast C 111 eksperimentalnim automobilima iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Mercedes je gotovo uvijek proizvodio interesantne automobile od kojih su neki bili i revolucionarni. Tu "magiju" je njemački brend pokušao oživjeti konceptom Vision One-Eleven, koji ima električni pogon. Koristi novu bateriju sa "cilindričnim ćelijama visokih performansi s tečnim hlađenjem te izuzetno snažan i visoko efikasan motor. Specifikacije ipak nisu otkrivene.

Dizajn koncepta je inspirisan retro stilom, koji se ogleda u elegantnoj karoseriji u gullwing vratima. Pikselizirana maska interpretira C 111 karakteristike oko svjetala u digitaliziranoj formi te može prikazivati poruke drugim učesnicima saobraćaja.

Dio automobila su agresivni pragovi i masivne felge, dok se nazad nalazi naglašeni stražnji dfuzor te digitalni ekran koji je sličan prednjem.

Unutrašnjost je pomalo "obična, no iz Mercedesa kažu da "odražava promjenu paradigme sa sportskog automobila na autonomno električno vozilo u segmentu super sportskih automobila te ujedinjuje dva potpuno različita stanja postojanja". Kao takav, automobil ima "lounge" i "race" modove.

U unutrašnjosti se nalazi pikselizirani ekran koji daje konceptu ambijent podzemne stanice. Prisutni su aluminijski detalji i svijetlo narandžasta koža, dok je bijela tkanina proizvedena od 100 posto recikliranog poliestera.