Pogled u budućnost
10

Mercedes uskoro predstavlja svoj Concept A Sedan

Klix.ba
Pored premijere obnovljene S-Klase, Mercedes će na predstojećem Sajmu automobila u Šangaju (Kina) predstaviti i zanimljiv konceptni model kojim će pokazati osnovne konture naredne generacije A-Klase.

Mercedes će u Šangaju, pored ostalog, predstaviti i zanimljiv model Concept A Sedan kojim želi pokazati kako bi trebalo da izgleda naredna generacija A-Klase s kojom je 2013. godine stigla i njena trovolumenska verzija CLA.

Konceptni model koji nekim detaljima podsjeća na aktuelni model CLA karakterišu meke linije karoserije, kupeovska linija krova, minimalni prevjesi preko osovina i veliki 20-inčni točkovi ispod adekvatno velikih otvora blatobrana. Zanimljivo dizajnirane su i ručke za otvaranje vrata, a tu je i veliki panoramski stakleni krov.

"Concept A Sedan pokazuje da definitivno odustajemo od nabora i oštrih linija koje ćemo zamijeniti mekoćom, čistoćom i optimalnom proporcijom", rekao je Gorden Wagener, prvi čovjek dizajnerskog odjela u Daimler AG.

Nova četvrta generacija Mercedesove A-Klase u trovolumenskoj formi očekuje se u drugoj polovini naredne godine, a sasvim je izvjesno da će kupci Mercedesovog premium automobila C segmenta moći računati i na najsnažniju AMG verziju.