Koncepti
16

Mercedes-Benz predstavio GLA Concept

Piše: Elvir Zubović
Mercedes-Benz je prije zakazane premijere na sajmu automobila u Šangaju pokazao prve fotografije koncpetnog modela GLA. Ovaj koncept ujedno treba najaviti i serijski model kojim bi Mercedes trebao ući u segment kompaktnih crossovera.

Tako prve fotografije pokazuju vrlo privlačan crossover kod kojeg se ističu vrlo položen vjetrobran, zaštitne ploče ispod branika, krovni nosači, naglašeni blatobrani ispod kojih su veliki 20-inčni naplaci. Jednako upečatljivi su i detalji stop svjetala, te završetaka izduvnog sistema.

Jasno, serijski model će biti nešto suptilniji, te će preuzeti više detalja od A-Klase na kojoj je i zasnovan, te će se najviše isticati svojom povišenom podnicom.

Mercedes-Benz je 4,38 metra dug, što mu uz 1,97 metra širine i 1,57 metara visine daje upečatljive proporcije, te će se uz dramatičan dizajn itekako isticati na cestama.

Konceptni GLA snagu crpi iz četverocilindarskog rednog 2,0 turbobenzinca iz A-Klase A250, a koji proizvodi 211 KS. Prenos snage je povjeren odličnom 7G-DCT mjenjaču s dvostrukim kvačilom, dok 4MATIC pogon šalje snagu i obrtni moment na sve točkove.

Serijski GLA će dobiti ponudu motora koja je poznata iz A-klase, dok će najsnažniji model nositi slavnu oznaku AMG, što će mu uz sportske detalje i ovjes dati i vrlo moćnih 354 KS iz 2,0-litarskog turbomotora.

Serijski Mercedes-Benz GLA svoju svjetku premijeru imaće u septembru ove godine na na salonu automobila u Frankfurtu.