Privukao dosta pažnje
18

Mercedes-AMG GT Concept E Performance najavljuje plug-in hibridni model s 800 KS

D. B.
Mercedes je na sajam automobila u Minhenu donio niz iznenađenja, a jedno od njih je koncept AMG GT Concept E Performanse.

Riječ je o konceptu s crnom i crvenom livrejom, koji najavljuje nadolazeći plug-in hibridni sportski automobil, a koji će biti "kralj" AMG GT ponude. Njegova snaga iznosit će 800 KS.

Čini se da koncept nema neke razlike u poređenju sa standardnim modelom Mercedes-AMG GT, ali je izuzetak port za punjenje postavljen na stražnjem braniku. Osim "đavolske" livrjeje s crnom bojom koja dominira prednjim dijelom uključujući svjetla, automobil dolazi s opcionim stražnjim krilom i karbon-keramičkim kočnicama sa zlatnim kočionim kliještima, a tu je i set crnih 21-inčnih felgi.

Elektrificirani pogon se sastoji od 4,0-litarskog V8 twin-tubo motora i elektromotora, no specifikacije nisu objavljene. Ipak, poznato je da sličan pogon ima GT63 S four-door coupe E Performance, koji isporučuje 831 KS, kao i S63 E Performance flagship koji razvija 791 KS.

Ove brojke pokazuju da će plug-in hibrid biti snažniji od prethodne generacije modela AMG GT Black Series, koji raspolaže sa 720 KS zahvaljujući V8 motoru bez električne asistencije.

Na sajmu se pojavila i druga generacija modela Mercedes-AMG GT, koju smo vidjeli na Monterey Car Weeku. Sportski automobil s konfiguracijom sjedišta 2+2 je dostupan u dvije verzije s V8 motorom. Verzija "55" razvija 469 KS, a verzija "63" nudi 577 KS. Primjerak izložen u Minhenu lakiran je u mat baby plavu boju kombinovanu sa sjajnim crnim detaljima, karbonskim komponentama i žutim kočionim kliještima. Unutrašnjost je presvučena bijelom kožom te sadrži karbon na centralnoj konzoli i upravljaču.

Vezani članci