Virtuelni automobil
10

Mazda predstavila koncept RX-Vision GT3

D. B.
Lamborghini V12 Vision Gran Turismo nije bio jedini automobil predstavljen proteklog vikenda za igru Gran Turismo Sport jer je i Mazda pokazala svoj novi RX-Vision GT3 koncept.

Radi se o virtuelnom trkaćem automobilu koji je pokazan pomoću skice tokom Svjetskog finala FIA World Toura u Gran Turismu Sport, događaja održanog u Monacu. Međutim, na detaljniji uvid u automobil ćemo morati sačekati jer developer igre Plyphony Digital trenutno radi na ovom modelu.

Ukoliko koncept izgleda poznato, to je zbog činjenice da je baziran na RX-Vision konceptu predstavljenom prije nešto više od četiri godine na Sajmu automobila u Tokiju. Automobil elekgantnog izgleda je imao potpuno novi SkyActiv-R motor, a ostali tehnički podaci nikad nisu otkriveni.

Rotacioni motor se vraća, ali kao što vjerovatno već znate, poslužit će samo kao motor za produženje dometa. Također,. nije poznato da li će automobil dizajniran za Gran Turismo imati rotacioni motor iz koncepta predstavljenog 2015. godine.

Za očekivati je da finalna verzija automobila za Gran Turismo neće izlgedati ovako dramatično, posebno zbog nerealno niske linije krova i ogromnih naplataka. Masivni spliter i stražnji spojler će vjerovatno biti "ublaženi". Automobil će imati omjer raspodjele težine 48:52, a dizaj potpisuje Ikou Maeda, šef Mazdinog dizajna koji stoji iza RX-Visiona i modela RX-8. Njegov otac Matasaburo Maeda je dizajnirao prvi RX-7.

Mazda potpisuje ugovor s kompanijom Polyphony Digital kako bi bila parner zas igru Gran Turismo Sport od 2020. godine nakon što su slične dogovore postigli Toyota i Porsche.