Neprocjenjiva vrijednost
5

Lamborghini Miura Roadster je koncept unikatnog dizajna

D. B.
Jedini primjerak Lamborginijevog modela Miura Roadster izloženje u MUDETEC muzeju tehnologije ovog brenda do decembra.

Unikatni superautomobil nije samo Miura bez krova, nego ga odlikuje jedinstvan dizajn koji ima posebno mjesto u historiji Lamborghinija.

Neprocjenjivi koncept nikada nije dobio produkcijsku verziju te je zbog toga još vredniji. Promjene koje je napravila kompanija Carrozzeria Bertone lako su uočljive u "moru" drugih Miura, a osim nedostatka krova i bočnih prozora, promjene uključuju više nagnuto vjetrobransko staklo i velike usisnike zraka na obje strane automobila. Prema Lamborghiniju, ove promjene su "omogućile Bertoneovim dizajnerima da zadrže unikatnu čistoću linija".

Iza sjedišta je smješten veličanstveni V12 motor koji nema nikakav pokrov, tako da je u potpunosti izložen i dostupan pogledima javnosti. Stražnja svjetla su također unikatna, a karoserija je lakirana u Lame Sky Blu plavu boju koja svjetluca. U unutrašnjosti ima mnogo promjena jer su kontrole koje su inače bile smještene na stropu morale biti premještene.

Koncept je prvobitno predstavljen na sajmu automobila u Briselu 1968. godine te je prodan Međunarodnom udruženju za istraživanje olova i cinka. Organizacija je značajno modificirala automobil neke dijelove je zamijenila lakšim od cinka, lakirala je automobil u zelenu boju te je ubacila zelenu unutrašnjost. Nakon toga je koncept korišten kao tehničko vozilo za demonstracije.

Potom je 2007. i 2008. godine novi vlasnik u potpunosti restaurirao model i vratio ga u originalno fabričko stanje.

Izlaganje Miura Roadstera se poklapa sa završetkom proizvodnje posljednjeg Aventadora Ultimae. Ovaj automobil je direktni omaž Miura Roadsteru te sadrži slične boje, kao i Miurine oznake.

Za razliku od koncepta Miura Roadster iz 1968. godine, Aventador Ultima Roadster dolazi s karbonskim krovom koji se može ukloniti.