Koncepti
9

Konceptni Audi Q2 stiže u Pariz

Klix.ba
Audijeva želja za dominacijom na tržištu crossovera je potvrđena objavljivanjem novih detalja o modelu Q2, koji će se u produkcijskoj varijanti pojaviti 2015. godine.

Kompanija se priprema za predstavljanje koncepta s troja vrata na Sajmu automobila u Parizu, nazvanog Q3. Automobil će imati MOB platformu i bit će dug oko 4.150 mm, a međuosovinsko rastojanje će iznositi oko 2.500 mm. Istu platformu bi mogla koristiti i nova generacija Škode Yeti, koja će se također pojaviti na tržištu 2015. godine.

Ponuda motora još uvijek nije potvrđena zvanično, ali se spekuliše da bi crossover mogao pokretati 1,4-litarski benzinac, koji će isporučivati 120, odnosno 170 KS. Što se tiče ponude dizelskih motora, možemo očekivati 2,0-litarski TDI koji će isporučivati 180 KS, kao i dvije verzije 1,6-litarskog motora od kojih će jedna isporučivati 110, a druga 150 KS. Kupcima bi mogao biti ponuđen i Q2 S sa 2,0-litarskim benzinskim motorom sa turbopunjačem i 225 KS.

Motori će biti upareni sa šestostepenim manuelnim i sedmostepenim dual-clutch mjenjačima. Pogon na prednje točkove će biti standardan, a opciono je moguće odabrati i pogon na sva četiri točka.