Stiže i serijski model
14

Koncept Vision IN je novi Škodin mali crossover

D. B.
Škoda je predstavila novi koncept koji predstavlja mali crossover Vision IN.

Radi se o prilično robusno dizajniranom crossoveru koji dijeli MQB A0 platformu s Volkswagnovim Taigunom. Preciznije, bazirani su na indijskoj verziji najmanje modularne platforme VW Grupe.

Vision IN je tehnički koncept čija se produkcijska verzija očekuje 2021. godine, ali s većim promjenama.

Teško je vjerovati da će osvjetljena rešetka hladnjaka biti dostupna i za cestovni model, a oni koji to žele, morat će odabrati BMW X6. Također, vjeruje se da i pop-out ručke na vratima neće biti dio produkcijskog modela, a Škoda vjerovatno neće prodavati s 19-inčnim naplacima koje ima koncept.

Osim navedenog, eksterijer izgleda prilično spremno za produkcijski model. Karakteristike dizajna su očekivano preuzete od postojećih modela tako da Vision IN izgleda kao mješavina Karoqa i Scale. Prednja i stražnja zaštita podvozja kao i krovni nosači će vjerovatno biti ublaženi u slučaju produkcijskog modela, a to se odnosi i na trenutno relativno velike usisnike zraka.

Najveće promjene će biti u unutrašnjosti jer Vision IN u produkcijskoj formi neće izgledati atraktivno kao koncept. Infotainment sistem u stilu tableta veličine 12,3 inča te digitalni instrument klaster se očekuju u produkcijskom modelu, ali će kontrole klima-uređaja biti tradicionalne.

Koncept je s dužinom od 4.256 mm duži od Kamiqa za evropsko tržište te ima nešto duže međuosovinsko rastojanje. Pokreće ga četverocilindrični 1,5-litarski turbobenzinac koji razvija 148 KS i 250 Nm obrtnog momenta. Snaga se na isključivo prednje točkove prenosi putem sedmostepenog automatskog mjenjača, koncept od 0 do 100 km/h ubrzava za 8,7 sekundi prije nego dostigne maksimalnij 195 km/h.

Koncept je opremljen tzv. "crystalline asistentom" postavljenim na armaturnoj ploči, koji služi kao "most prema digitalnom svijetu". Naravno, produkcijski model ga neće imati.