Električni pogon
9

Koncept Smart Forease proslavlja 20. godišnjicu postojanja brenda

Klix.ba
Smart će naredne sedmice na Sajmu automobila u Parizu proslaviti svoj 20. rođendan, a za tu priliku je pripremljen novi koncept nazvan Forease.

Koncept Forease izgleda kao automobil iz budućnosti koji ipak ima vezu s prošlošću. To je potpuno električni automobil koji karakteriše otvorenost i minimalistički stil viđen ranije, a tu se prije svega misli na Crossblade iz 2001. i Forspeed iz 2011. godine.

Sa kraćim vjetrobranskim staklom od uobičajenog i nedostatkom krova, Forease bi mogao biti najmanji postojeći speedster i zaista izgleda prelijepo. Kao i ostali Smartovi modeli, koncept je primarno razvijen za gradsku upotrebu te ima nekoliko asova u rukavu u odnosu na standardni ForTwo. Primjera radi, ručke su usječene u vrata. dok su centralni ventilacijski otvori u unutrašnjosti zamijenjeni s dva ekrana.

Koncept je baziran na produkcijskom Smart EQ ForTwo Cabriju, što znači da je u voznom stanju te da je usvojio potpuno električni pogon. Lakiran je u metalik bijelu boju sa zelenim detaljima koji prave kontrast. Iza sjedišta je zaštita pri prevrtanju, a za uživanje u muzici se brinu zvučnici integrisani u stražnji zid kako bi koncept bio nešto drugačiji od standardnog Smarta.

Forease će biti izložen na Sajmu automobila u Parizu od 2. oktobra.