Koncepti
9

Koncept Lincoln Continental iz 2002. godine će biti prodan na aukciji

Klix.ba
Koncept Lincoln Continental iz 2002. godine bit će prodan na aukciji u novembru, koju će organizovati aukcijska kuća RM Auctions.

Koncept je predstavljen 2002. godine na Sajmu automobila u Los Angelesu. On je kombinacija retro stila i futurističkog dizajna. Pokreće ga 6,0-litarski V12 motor koji isporučuje 414 KS uz 558 Nm obrtnog mometna. Snaga se prenosi na stražnje točkove putem šestostepenog automatskog mjenjača. Karoserija je napravljena od aluminija i kompozita.

Automobil ima multi-link prednji i stražnji neovisni ovjes, upravljački sistem na sva četiri točka i "suicide" vrata koja se otvaraju pod uglom od 90 stepeni.

U strop i vrata je ugrađeno osvjetljenje pomoću optičkih vlakana, a prisutna je i LED tehnologija. Specijalna mogućnost je elektronsko otvaranje prtljažnika u kojem se nalaze tri klizne ladice i set Zero Halliburton prtljaga.

U augustu 2010. godine je automobil prodala kuća RM Auctions za 56.100 dolara na aukciji Sports & Classics of Monterey sa neispravnom elektronikom i motorom. Automobil je i sada u istom stanju i ne može se registrovati za cestovnu upotrebu u SAD-u.

Lincoln Continental pripada kolekciji kolekcionara Sama Packa, a na aukciji će biti ponuđen uz još jedan Lincolnov koncept, kao i jedan Fordov koncept. Aukcija se održava 14. i 15. novembra u Dallasu.