Dio slavne prošlosti
5

Koncept Alfa Romeo Carabo iz 1968. godine zvijezda je Milan Design Weeka

D. B.
Alfa Romeo i italijanski dizajn idu jedno s drugim, tako da nije iznenađenje što je proizvođač automobila odlučio izložiti koncept iz svoje slavne prošlosti tokom Milan Design Weeka.

Riječ je o prototipu Carabo proizvedenom 1968. godine, koji je stigao u jedan od četiri istaknuta grada mode kako bi se proslavilo otvaranje novog modnog butika Larusmiani.

Koncept je dizajnirao Marcello Gandini, a proizvela ga je kompanija Bertone. Baziran je na platformi Alfe Romeo 33 Stradale te je uprkos svojim godinama i danas impresivan prizor. Prototip je visok manje od jednog metra te ga krase oštre linije i veoma sportska silueta. Ne treba zaboraviti ni "makazasta" vrata, koja su se nešto kasnije pojavila na Lamborghinijevom modelu Countach, a koji je dizajnirao pomenuti Gandini.

Ime Carabo potiče od imena insekta Carabus auratus, a koncept je predstavljen na Sajmu automobila u Parizu 1968. godine. Karoserijom preovladava zelena boja, dok je lakiranje obavljano specijalnim tehnikama.

Platforma modela 33 Stradale je korištena zbog dokazane pouzdanosti, tako da je koncept dobio 2,0-litarski V8 motor koji razvija 230 KS i 200 Nm obrtnog momenta, a uparen je sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. Maksimalna brzina iznosi 250 km/h.