Koncept kao najava
0

Golf GTI sedme generacije

Klix.ba
Objavljene su prve službene fotografije s novog Volkswagena Golf VII GTI, a koji na tržište treba stići sljedećeg proljeća. Tačnije na fotografjama je pokazana konceptna verzija novog Go lfa GTI koja će uskoro biti predstavljena u Parizu, dok će serijska verzija biti gotovo nepromjenjena.

Srce novog GTI-ja je 2,0-litarski TFSI turbo motor sa 220 KS, s tim da će ovaj put Volkswagen ponuditi i dodatni Performance paket kojim će se povećati snaga motora na 230 KS. Najveći okretni moment novog njemačkog "hot-hatcha" biće 350 Nm, dok istovremeno obećava prosječnu potrošnju goriva od samo 6,6 litara/100 km.

Golf VII GTI ubrzava za 6,6 sekundi od 0 do 100 km/h, dok će mu najveća brzina biti na prilično visokih 246 km/h. Sa dodatnim Performance paketom ubrzanje do 100 km/ biće kraće za 0,1 sekundu, dok će maksimalna brzina biti 250 km/h.

Što se tiče dizajna tiče, konceptni GTI je dobio saćastu masku s crvenom linijom koja je prepoznatljiva za stil GTI-ja, dok su tu i dvostruke hromirane ispušne cijevi, kao i LED zadnja svjetla. U odnosu na standardni Golf VII, GTI je niži za 15 mm i dolazi sa crvenim kočnim čeljustima i uz uobičajenu paletu GTI točkova, Denver, Detroit i Glendale u prečniku 17 ili 18 inča. Također može biti opremljen i s obnovljenim Brooklyn naplacima od lake legure.

Unutrašnjost kabine ne donosi nikakva iznenađenja, ali je svakako dobro vidjeti crveni konac na prošivenim dijelovima kao i odličan trokraki upravljač sa zaravnjenim donjim dijelom obruča. Naravno, ručica mjenjača izgleda kao loptica za golf, dok ekskluzivnost ističe i crna obloga krova. Također, GTI je dobio i posebne instrumente sa displejem u boji i pokazivačima u stilu hronografa.