Za izlete u prirodi
10

Enyaq iV Camper je koncept Škodinih studenata

D. B.
Tim koji čini 29 studenata Akademije Škoda radi na projektu čiji je cilj pretvoriti električni model Enyaq iV u pokretni dom namijenjen kampovanju ili korištenju kao pokretni ured.

Enyaq iV je dobio ekstenziju koja pokriva krov i stražnji dio automobila, a iako nema dimenzija, čini se dodaje najmanje 30 cm na visinu automobila. Osim ove velike modifikacije, čini se da je model standardan.

Međutim, promjene u unutrašnjosti su značajnije. Studenti su napravili prostor za podignuti krevet na vozačevoj strani, a do njega je nešto što se čini kao sto. Nazad su smještene tri ladice za odlaganje različitih predmeta, dok se još dvije ostave nalaze u samom krovu.

U modificiranom Enyaqu iV nema mnogo prostora, no ovakvo vozilo je namijenjeno za boravak na otvorenom tokom vikenda, a ne za dugotrajni život.

Ovo nije prvi pokušaj pretvaranja modela Enyaq iV u kamper. Škodin britanski ogranak je proizveo unikatni primjerak s pop-up šatorom dovoljnim za dvije osobe. U unutrašnjosti je krevet na izvlačenje, kao i plinska ploča te sudoper, tako da je moguće pripremati jela.

Enyaq iV je debitovao 2020. godine s motorima snage 177, 201, 261 i 302 KS. U ponudi su tri baterije kapaciteta 55, 62 i 82 kWh, a najveći domet iznosi 510 km.

Godine 2022. se pojavio Enyaq Coupe koji je predstavljao crossover s elegantnijim krovom.