Domet 383 km
11

Električni koncept Kia Niro predstavljen na CES-u

Klix.ba
Kompanija Kia je izabrala Consumer Electronic Show (CES) u Las Vegasu za predstavljanje svog električnog koncepta pod nazivom Niro, kao i niz tehnologija povezanih s automobilima, koje će biti implementirane u budućnosti.

Radi se o električnom kompaktnom SUV-u koji posjeduje prepoznatljivu prednju masku, a umjesto rešetke hladnjaka je postavljen interaktivni ekran. Kia je zamislila koncept kao automobil namijenjen urbanom okruženju. Stoga je pomenuti ekran dio interaktivnog sistema osvjetljenja koji nudi vizuelnu komunikaciju za vozače i pješake. Koncept je opremljen i Aktivnim sistemom za upozoravanje pješaka, koji koristi kamere i tehnologiju za prepoznavanje objekata te zvučnike kako bi upozoravao pješake. Ova tehnologija ima svoju svrhu, jer je električni Niro veoma tih pri kretanju.

Koncept karakteriše minimalistički dizajn te neutralne boje koje djeluju umirujuće, a daju i osjećaj prostranosti. Unutrašnjost je opremljena tehnologijom koja omogućava korisniku veću interakciju.

Automobil pokreće jedan električni motor od 201 KS, a tu je i litij-polimerska baterija od 64 kWh koja ga napaja. Domet koncepta Niro iznosi 383 km s jednim punjenjem baterije.

Kia namjerava ozbiljnije ući u svijet električnih automobila pa je obećala da će na tržište plasirati ne manje od 16 modela s nekim vidom elektrificiranog pogona do 2025. godine, a to se odnosi na hibride, plug-in hibride i pet potpuno električnih automobila. Također, do 2020. godine ćemo vidjeti i jedan automobil na gorive ćelije.