Električni Citroën Ami One možete voziti i bez vozačke dozvole

Klix.ba
20.2.2019. u 12:45
4
27
Električni Citroën Ami One možete voziti i bez vozačke dozvole
4
1/13
2/13
3/13
4/13
5/13
6/13
7/13
8/13
9/13
10/13
11/13
12/13
13/13
Citroën je najavio konceptni model Ami One koji donosi potpuno novi pristup mobilnosti i prijevozu u urbanim sredinama, a pored toga što je potpuno električan mogu ga voziti i oni koji još uvijek nemaju vozačku dozvolu. Svjetska premijera zakazana je za Sajam automobila u Ženevi.
Maleni električni auto za dvije osobe Ami One Concept dizajniran je za urbanu mobilnost i može ga voziti svako s napunjenih 16 godina života ili stariji i to bez vozačke dozvole. Konceptni model može dostići maksimalnu brzinu od 45 km/h i ima domet od 100 km.

Citroën kaže da je dizajnirao Ami One kao alternativu javnom prijevozu kao što su autobus, tramvaj i metro i drugim pojedinačnim, prijevoznim sredstvima na dva točka kao što su bicikli i skuteri. Sa samo 425 kg ukupne težine Ami One spada u lagano prijevozno sredstvo, a uz 2,5 metara dužine i 1,5 metaar širine ekstremno je kompaktan.


Vozači pristupaju Ami One konceptu koristeći svoje pametne telefone. Vrata se zaključavaju i otključavaju pomoću QR koda na aluminijskoj bazi kvake na vratima. Kada uđu unutra, vozači postavljaju telefon ispred sebe u predviđeni držač s mogućnošću bežičnog punjenja. Jednom kada je telefon povezan može početi razgovor između Ami One Concepta i vozača.

U zavisnosti od aplikacije koja se koristi, instrumenti su prikazani na ekranu u obliku mjehurića, projektovan na reflektujućem panelu u vidnom polju vozača kao kod jead-up sistema. Napredne funkcije kao što su infotainment i navigacija mogu se koristiti kao dodatak regulacijskim instrumentima za daljnje poboljšanje doživljaja vožnje.

Uz potpuno novi koncept vožnje Citroen s ovim konceptom otvara vrata i za nove modele korištenja i vlasništva prijevoznog sredstva. Tako će biti ponuđenje opcije iznajmljivanja, carsharing ili klasične kupovine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: