Sa zvukom V8 motora
22

Dodge predstavio električni koncept Charger Daytona SRT

D. B.
Američki proizvođač automobila Dodge predstavio je električni koncept baziran na modelu Charger.

Koncept visokih perormansi je nazvan Dodge Charger Daytona SRT, a predstavljen je u Michiganu na Dodge Speed Weeku. Iz kompanije kažu da ima novi pogonski sistem pod nazivom Banshee, koji ima bolje performanse u odnosu na Hemi, Hellcat i Redeye.

Dodgeova 800V tehnologija je uparena s pogonom na sva četiri točka što znači da je Charger Daytona SRT brži od Hellcata u "ključnim mjerama performansi".

Detaljnijih informacija o performansama zasad nema, ali iz Dodgea kažu da je koncept inspirisan modelom Charger Daytona koji je 1970. godine bio prvi Nascar automobil s brzinom većom od 200 milja na sat.

Koncept također sadrži nekoliko novih tehnologija koje dosad nisu viđene kod konvencionalnih električnih vozila, posjeduje višebrzinski mjenjač s elektro-mehaničkom promjenom brzina, kao i Powershot dugme koje omogućava snažno ubrzanje.

Opremljen je i specijalnim "Fratzonic komornim sistemom" koji emituje buku od 126dB, koja odgovara V8 motoru Dogde Chargera SRT Hellcat sa gotovo 800 KS. Sistem se sastoji od pojačala i komore za podešavanje koji se nalaze u stražnjem dijelu automobila.

Dizajn Chargera Daytona SRT podsjeća na standardni Charger, ali je aerodinamika poboljšana zahvaljujući prednjem poklopcu i spojleru. Koncept ima karbonske usisnike i osvijetljenu prednju masku, kao i Fratzog logo koji se vraća prvi put nakon 1976. godine i predstavlja Dodgeovu električnu budućnost.

U unutrašnjosti se nalazi 12,3-inčni ekran, kao i 15-inčni zakrivljeni klaster. Na raspolaganju je 8,3-inčni head-up display, a ugođaj stvara i ambijentalno osvjetljenje.

Fratzog logo krasi i lagana sjedišta.

Koncept je brz, ali i praktičan, jer se njegova stražnja sjedišta mogu preklopiti, čime se dobija dosad najveći prtljažni prostor.