Predstavljen 1993. godine
19

Bugatti EB112 slavi 30. rođendan: Superautomobil koji nikada nije stigao do proizvodnje

D. B.
Bugattijev konceptni superautomobil s četvera vrata, EB112, slavi 30. rođendan.

Prije tri desetljeća je automobilska industrija svjedočila predstavljanju modela Bugatti EB112 na Sajmu automobila u Ženevi održanom u martu 1993. godine. Sa svojim odvažnim dizajnom i revolucionarnim karakteristikama, EB112 je ostavio trajan utjecaj koji se osjeti i 30 godina kasnije. Iako nikada nije stigao do faze masovne proizvodnje, njegovo naslijeđe ostaje kao simbol inovativnosti brenda i dizajnerske moći sa svojom aluminijskom karoserijom i šasijom od karbonskih vlakana, koje dijeli sa sportskim modelom EB110.

Iako je prvobitno dočekan s pomiješanim kritikama zbog svoje nekonvencionalne estetike, superautomobil s četvera vrata ubrzo je dobio pohvale, a Automobile Magazine ga je nazvao "najljepšim automobilom na svijetu". Nažalost EB112 je ostao samo koncept nakon što je bankrotirala kompanija Bugatti Automobili S.p.A. 1995. godine, no ipak je otvorio put estetskim komponentama koje su danas sinonim za Bugattijev moderni dizajn.

Kasnije, tokom devedesetih godina prošlog stoljeća, poduzetnik Gildo Pallanca Pastor kupio je određenu Bugattijevu imovinu uključujući rezervne dijelovi i tri djelimično završena EB112 liftbacka. Pod zastavom Monaco Racing Teama, dva automobila su završena 1998. godine, jedan je bio lakiran u elegantnu crnu boju, a drugi u antracit nijansu. Primjetno je da sva tri automobila imaju suptilne razlike, kao što su različito postavljena stražnja svjetla i aerodinamička poboljšanja.

U srcu ovog automobila je 6,0-litarski V12 atmosferski motor koji razvija 460 KS i 590 Nm obrtnog momenta i koji je uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem te sofisticiranim pogonom na sva četiri točka. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebne su samo 4,3 sekunde, dok maksimalna brzina iznosi 300 km/h.

"Bugatti EB112 se mogao pohvaliti brojnim nostalgičnim stilskim karakteristikama koje se odnose na poznate modele legendarnog francuskog brenda s kraja tridesetih, no u slučaju koncepta su predstavljene s inovativnom mehanikom. EB112 je u mnogim aspektima bio automobil iz snova i preteča onog što danas poznajemo kao fastback modele visokih performansi. Besprijekorno je kombinovao dizajn s tehnološkim i inženjerskim karakteristikama, koje su bile ispred svog vremena", izjavio je Giorgetto Giugiaro, dizajner koncepta EB112.

Vezani članci