Električni pogon
1

Audi S1 EV Concept je nova igračka Kena Blocka

D. B.
Kada je reli vozač i Gymkhana guru Ken Block najavio da se udružuje s Audijem za buduću zabavu, novi trkaći automobil se podrazumijevao. Da li je neko očekivao da će to biti pravi Audijev konceptni automobil, druga je priča.

Međutim, sada više nema nepoznanica, jer je konceptni Audi upravo to što postaje nova Gymkhana priča. Riječ je o unikatnoj kreaciji na točkovima pod nazivom Audi S1 E-Tron Quattro Hoonitron, trkaćem automobilu koji je inspirisan legendarnim trkaćim modelom Sport Quattro Si Pikes Peak.

Međutim, ne radi s eo modificiranoj verziji tog automobila nego novodizajniranom modelu koji predstavlja moderno čudovište s pogonom na sva četiri točka. To znači ni da se neće čuti zvuk petocilindričnog motora s turbopunjačem, jer je riječ o potpuno električnom pogonu o kojem zasad nema detaljnih informacija uključujući njegovu snagu.

Dizajn je realizovan za nevjerovatne četiri sedmice, a to je impresivno jer taj proces obično traje godinu i više. No, Audijevi dizajneri su bili toliko uzbuđeni što su dio projekta, tako da su u kratkom periodu napravili nekoliko prijedloga dizajna od kojih je svaki kao bazu imao originalni S1. Pobjednička skica je potom kreirana na kompjuteru, a umjesto proizvodnje malog modela, odmah se krenulo u proizvodnju modela pune večičine.

Block je već vozio automobil te je oduševljen nakon prvih testiranja, tako da će biti zanimljivo pogledati novi Gymkhana projekt pod nazivom Electrikhana.

Vezani članci