Treći u nizu
27

Audi predstavio konceptni E-Tron Sportback

Klix.ba
Treći u nizu konceptnih električnih crossovera iz Volkswagenovog koncerna dolazi iz Audija, a E-tron Sportback u prodaji bi trebao biti 2019. godine.

Nakon Škode i Volkswagena koji su predstavili svoje konceptne električne crossover modele Vision E i I.D. Crozz, sličan automobil predstavio je i Audi.

Električni konceptni E-Tron Quattro Audi je publici premijerno predstavio na Sajmu automobila u Frankfurtu 2015. godine, čime je kompanija iz Ingolstadta još tada nagovijestila ulazak u novo doba automobila koji će za pokretanje koristiti samo struju.

E-Tron Quattro svoje bi produkcijsko izdanje trebao dobiti već naredne godine, a godinu poslije trebalo bi da mu se priključi i produkcijska Coupe verzija E-Tron Sportback koju Audi premijerno predstavlja na Sajmu automobila u Šangaju.

"Oklopljen" LED diodama, Audi E-Tron Sportback dug je 4,9 metara, širok 1,98 i visok 1,53 metra. Dva elektromotora u ovom slučaju kombinovano mogu isporučiti više od 500 konjskih snaga, što je znatno više od potencijala koji u svojim predstavljenim konceptnim električnim crossoverima nude Škoda i VW, a dovoljno je spomenuti da E-Tron od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,5 sekundi.

Preoptimistično ili ne, u Audiju tvrde da baterije kapaciteta 95 kWh prije potpunog pražnjenja crossoveru koji u konceptnom izdanju "čuči" na 23-inčnim točkovima osiguravaju autonomiju od 500 kilometara.

Iako još uvijek nije zvanično potvrđeno, Audi bi produkcijsku verziju mogao proizvoditi u proizvodnim pogonima u Briselu (Belgija).