Povratak korijenima
5

Konačno: U Miniju pripremaju manji Mini

E. L.
Nakon modela koji su iz generacije u generaciju sve veći, u britanskoj kompaniji odlučili su da se koliko-toliko vrate izvornom konceptu zbog kojeg se Mini i zove Mini.

Uz najavu djelimičnog odmicanja od ideja BMW-a, pod čijih je okriljem britanska automobilska kompanija, u Miniju su najavili da će naredna generacija njihovog najpopularnijeg modela biti znatno kompaktnija od aktuelnog trovratnog modela čije su mjere daleko od legendarnog originala iz 1959. godine iza kojeg stoji Sir Alexander Arnold Constantine Issigonis.

Na radost ljubitelja širom svijeta, budući trovratni Mini opet će biti manji automobil, a prema izjavi prvog čovjeka kompanije prvi model nove generacije bit će zasnovan na kraćoj platformi i pokretat će ga samo struja.

S konceptom koji isključuje motor s unutrašnjim sagorijevanjem dizajneri imaju rješenje s kojim će u znatno manjoj od aktuelne karoserije ponuditi isti nivo prostora u kabini i prtljažniku, a "miniMini" bi u proizvodnji trebao biti u prvom kvartalu naredne decenije.

Naravno da neće biti dug tri metra, koliko je dug bio original, ali će i pored toga biti znatno primjereniji nazivu koji nosi.

Vezani članci