Želi dio kolača
62

Kompanija Kalašnjikov ulazi na tržište električnih automobila

D. B.
Ruska kompanija Kalašnjikov je odlučila za sebe uzeti dio kolača na tržištu električnih automobila.

Kompanija Kalašnjikov je poznata po automatskoj puški AK-47, ali je svoje namjere za ulazak na tržište automobila 2018. godine, kada je "spakovala" električni motor u restomod verziju hatchbacka iz sovjetske ere. Bilo je to dobro, ali "užasno" dizajnirano vozilo.

Ruski proizvođač je sada otišao korak dalje od tog dizajna te sada razvija vozilo za urbane sredine. Kalašnjikov je nedavno predao dokumente za patentiranje konceptnog automobila na električni pogon. Ranije smo vidjeli Izh UV-4, no koncept s tri točka je nešto novo.

Koncept UV-4 je kombinacija modela Renault Twizzy i Gordon Muray T.27 električnog automobila iz 2011. godine. Karoserija nije posebno uljepšavana, vozilo ima četiri točka, kokpit je jednostavan, a vrata podsjećaju na vojni stil. Iako je dug 340, širok 150 i visok 178 cm, UV-4 izgleda kao da je spreman za borbu.

Unutrašnjost je jednako jednostavna, ali će vjerovatno sadržavati klima-uređaj, neku vrstu infotainment sistema i slično. Ovjes će biti prilagodljiv.

UV-4 pokreće električni motor koji razvija 67 KS, ali iako to nije mnogo, treba imati na umu da je težak svega 645 kg. Maksimalna brzina iznosi 80 km/h, a domet 150 km.

Neimenovani trotočkaš je još manji, ima isti prednji dio, ali su vrata uklonjena. Kada će početi prodaja, zasad nije poznata. Što se tiče cijene, ona bi trebala biti u povoljnijem rangu tržišta električnih automobila. Očekuje se da će biti dvostruko jeftiniji od modela Hyundai Ioniq Electric i Mini Cooper Electric Hardtop.