Osvrt na prošla vremena
3

Kompanija ErreErre nudi retro odijelo za Alfinu Giuliu Quadrifoglio

E. L.
S novim karoserijskim panelima i kućištima svjetala Giulia Quadrifoglio treba da podsjeća na Giuliu Tipo 105 koju je Alfa Romeo premijerno predstavio 1962. godine.

U italijanskoj karoserijskoj kompaniji ErreErre Fuoriserie odlučili su da idu lakšim putem pa su, umjesto restomod priče na osnovici starih modela Alfa Romea, za deset ljubitelja klasike pripremili retro projekt koji je zasnovan na aktuelnoj Giuliji Quadrifoglio.

Kupci koji su spremni da svoju Giuliu pretvore u podsjetnik na Giuliu Tipo 105 iz 1962. godine morat će izdvojiti nešto više od 196.000 eura, a zauzvrat će dobiti automobil na čijoj su karoseriji svi tvornički paneli zamijenjeni karbonskim panelima po uzoru na rješenja dizajnera koji su krajem pedesetih godina crtali Tipo 105.

Među mnogobrojnim retro detaljima posebno se ističu kućišta prednjih i zadnjih svjetala u kojima je LED tehnologija, a prostor ispod znatno proširenih blatobrana popunjen je 19-inčnim aluminijskim felgama čiji dizajn asocira na Alfina klasična rješenja.

Nema promjena ispod prednjeg poklopca, pa i retro "djetelinu sa četiri lista“ pokreće zvučni 2,9-litarski V6 motor sa dva turbopunjača koji razvija 510 KS i 600 Nm obrtnog momenta za čiju je distribuciju na zadnju osovinu zadužen 8-stepeni automatski mjenjač.

U ErreErre Fuoriserie će, za sada, napraviti samo deset konverzija, a s obzirom na karbonske karoserijske panele zbog kojih bi retro Giulia trebala biti lakša u odnosu na tvorničku verziju, vjerujemo da će performanse automobila biti još bolje.