auto
0

Kinezi kupili MG Rover

NINA
Kineski proizvođač automobila, kompanija Nanjing, kupila je u petak, nakon višemjesečnih pregovora, nekadašnji ponos britanske automobilske industrije MG Rover.

Procjenjuje se da su Kinezi za britanskog diva u stečaju platili 60 miliona funti. Uz Nanjing ponude za Rover dala je i druga kineska kompanija, SAIC iz Šangaja, te britanski biznismen David James. PricewaterhouseCoopers (PWC), kompanija nadležna za Rover, saopštila je da je ponuda Nanjinga bila najbolja i uz najmanje uslova, dok Sindikat, koji je branio interese Roverovih radnika, smatra da je SAIC-ova ponuda povoljnija.

SAIC je nudio da 1.600 inženjera bude zaposleno na novim projektima, a stotine radnika bi onda proizvodile vozila projektirana u Longbridgeu. Nanjing je obećao da će obnoviti proizvodnju u Longbridgeu, ali Sindikat strahuje da će veliki dio proizvodnjenbiti prebačen u Kinu jer ta kompanija planira u Britaniji proizvoditi isključivo "rubne" modele iz Roverove ponude.

Nanjing još nije objavio koliko će ljudi zaposliti. Potkraj aprila posao je izgubilo šest hiljada Roverovih radnika koji sada čekaju hoće li ih novi vlasnik pozvati natrag na posao.

Kompanija Nanjing, osnovana u Jiangsu 1947., proizvodi automobile, kamione i autobuse. U njenim pogonima radi 16.000 ljudi, a donedavno je bila u partnerstvu sa Fiatom. Njeni šefovi priopćili su da je njihova ambicija proboj na evropsko tržište te se nadaju da će im kupnja MG Rovera u tome pomoći.